søndag 15. desember 2013

Hvordan oppstod Koreakrigen?

Fortell om en av konfliktene under Den kalde krigen (1945-1989). Hvorfor ses konflikten som en del av den kalde krigen?

Koreakrigen:
Korea har vært japansk koloni siden 1910, men i 1945 ble den delt i to på grunn av det japanske nederlaget. I nord innsatte Sovjetunionen et kommunistisk styre under ledelsen av Kim il Sung. Mens USA overførte makten i sør til en regjering som støttet seg på høyere offiserer og rike godseier.

Den 25 juni, 1950 gikk nordkoreanske styrker til angrep over grensen, Sør-Korea. Dette ble godkjent av Sovjetunionen og Kina. De regnet med at USA ikke ville innblande seg, men president Truman sendte inn tropper til forsvar for regjeringen. De fikk med seg FN på sin side i krigen. FN og USA fortsatte krigen til det nordkoreanske styrkene var blitt drevet tilbake til den 29. breddegraden. Kina gikk over til det nord-koreanske siden og sendte inn hundretusener soldater. Men USA ville helst unngå en langvarig krig med Kina, som kunne kanskje utvikle seg til en ny verdenskrig. Den 27. juli 1953, det ble inngått en våpenhvile, som enda ikke er avløst. 

Krigen sees som en del av den kalde krigen på grunn av Sovjetunionen og USA som styret hver sin del av Korea. Hvis disse to supermaktene ikke hadde vært med på å hjelpe dem, ville ikke Koreakrigen vært en del av den kalde krigen. Disse to supermaktene spiller stor rolle under den kalde krigen. 
I følge en lydklipp på nrk så fortelles det at Koreakrigen viser til at den kalde krigen ble flyttet over fra Europa til Asia. Dette påvirket flere land, for da kommunistene i Kina vant borgerkrigen i Kina ble Nord påvirket, de angrepet Sør, og dette førte til at konflikten ble flyttet til Asia. 

Kilder:
http://no.wikipedia.org/wiki/Koreakrigen (15.12.13 - 20:57)
Grimnes, Øhren, Eriksen, Wiig, Etreesvaag, Eliassen & Skovholt - Tidslinjer 2, Aschehoug 2008 (Kapittel 16)
http://www.nrk.no/skole/klippdetalj?topic=nrk:klipp/454846

1 kommentar:

  1. Hvorfor blandet USA seg inn? Kan du si noe om Trumandoktrinen?

    SvarSlett