søndag 15. desember 2013

Starten på den kalde krigen

Forklar hvordan Den kalde krigen begynte.

Den kalde krigen oppstod mellom Sovjetunionen og USA og varte fra 1945 fram til 1990 årene. Etter andre verdenskrig ble det opprettet mange organisasjoner som FN, Verdensbanken, det internasjonale valutafondet og GATT. Meningen med GATT var at det skulle være lavere tollregler og handel, murer og en verdenshandel med friere spillerom for store industriselskaper. Sovjetunionen og andre land som nå var lagt under kommunistisk styre, bygde sitt eget økonomisk system på statlig kontroll over produksjon og utenrikshandel i stedet for på privat eiendom. Men de øst-europeiske landene holdt seg derfor utenfor IMF (det internasjonale valutafondet), GATT og Verdensbanken. Slik ble disse to forskjellige økonomiske systemene i mor hverandre i etterkrigstida, det kapitalistiske og det kommunistiske. USA og Vest-Europas mål var å hindre kommunismen i å spre seg. Tyskland ble delt i 4, hvor alle de allierte fikk et stykke hver, Frankrike, USA, Sovjetunionen og Stor Britannia. Sovjetunionen ville straffe Tyskland, mens de allierte ville pusse opp Tyskland. Den kalde krigen ble preget av militærallianser, trusler om krig og ideologiske motsetninger. 
Krigen ble langvarig på grunn av forskjellige kriser og kriger som foregikk, Cuba-krisen, Berlinmuren bygges, Koreakrigen, Vietnamkrigen, Sovjetisk marsj i Afghanistan, DDR og BR og Ungarn - egen kommunistisk styre osv. 

Kilder:
http://snl.no/Den_kalde_krigen (15.12.13 - 20:32)
Grimnes, Øhren, Eriksen, Wiig, Etreesvaag, Eliassen & Skovholt - Tidslinjer 2, Aschehoug 2008 (Kapittel 16)

1 kommentar:

  1. Her har du mye informasjon. Men kan du tydeligjøre hvorfor dette førte til en kald krig mellom USA og Sovjet? (obs struktur)

    SvarSlett