søndag 16. mars 2014

Den Industrielle Revolusjon

Heisann! Forrige historie time så begynte vi på et helt ny kapittel, "Den Industrielle Revolusjon".



Oppgave B: Ville verden vært bedre hvis den industrielle revolusjon aldri hadde funnet sted? Begrunn svaret ditt:

Jeg synes at denne bilden illustrerer Den industrielle Revolusjon. Stemningen, menneskene, gjenstandene og selve fabrikken forteller jo nesten alt om den industrielle revolusjonen. Før var det slik at man arbeidet hjemme med redskaper man stort sett eide. Klesproduksjonen foregikk håndverksmessig med enkle redskaper som spinnerokk og håndvev. Men så begynte flere oppfinnelser komme fra Østen, særlig Kina. 

Alt arbeid ble utført med muskelkraft fra mennesker og dyr ved hjelp av vann og vindkraft. Siden er  mye av arbeidet overtatt av maskiner. Dette har ført til samfunnsendringer. 

Hvis den industrielle revolusjonen ikke hadde eksistert ville kanskje flere land ha brukt muskelkraft fra mennesker enn maskiner. Kanskje man ikke hadde brukt så masse penger på fabrikker eller utstyr, som man trenger for maskinene. Men verden ville kanskje ha blitt mer miljøvennlig enn det faktisk er nå. 

Hvis ikke industrielle revolusjon hadde funnet sted, ville vi kanskje unngått også koloniseringen som spredte seg, altså imperialismen. Storbritannia var kongen over koloniseringen. De hadde kolonier over nesten store deler av Afrika og India. Dette førte til både dårlige og gode konsekvenser. Flere land kjempet for selvstendighet, men det førte også til et internasjonalt engelsk. 

Jeg synes at den industrielle revolusjonen har hjulpet mange mennesker. Før i tiden måtte man bruke muskeltkraft fra mennesker og dyr, men nå så trenger man ikke det. Man har maskiner som hjelper å produsere fortere. Lønningen var høyere i industrien enn i jordbruket, og mange ble lokket til byen på grunn av utsikter til høyere lønn. Dette var godt for familier som slet eller var fattige. Man hadde flere muligheter. 

I Norge var det et økende handel og bedre levestandard for mange. På midten av 1800-tallet så økte folketallet med nesten 100 prosent. Heldigvis oppsto det ingen kriser med sult og nød i Norge i tiårene før 1850. Det har også vært mulig å produsere nok mat til jordas befolkning helt fram til våre dager, til tross for den sterke befolkningsveksten. 

Kilder: 
Grimnes, Øhren, Eriksen, Wiig, Ertresvaag, Eliassen & Skovholt - Tidslinjer 2, Aschehoug 2008 (s. 12, 14, 68 og 69)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar