søndag 20. oktober 2013

Utviklingen i USA rundt 1920- og 1930 tallet

Hei sann..

I dag i historietimen  så vi på en film "The Great Gatsby" men først så måtte vi jo vite litt hvordan det var å leve rundt 1920 tallet, så læreren vår hadde en kort introduksjon om 1920 tallet. Filmen var kjempe bra, men ikke akkurat en bra slutt. 

B) Sammenlign børskrakket i 1929 med finanskrisen på 2000-tallet. Hvilke likheter og ulikheter finner du mellom de to hendelsene?

Børskrakket i 1929 er et av de mest kjente krisen i historien. Børskrakket på Wall Street i 1929 innledet til den store depresjonen på 30-tallet. Aksjespekulanter hadde sommeren og høsten 1929 drevet med aksjekursene til rekordhøyder, men tillitskrisen  som hadde vært tydelig noen uker før ble akutt torsdag 24. oktober, også kalt for Black Thursday. 13 millioner aksjer ble omsatt på børsen. Mandag 28. oktober (Black Monday) valgte mange å forsøke å redde stumpene ved å selge seg ut av aksjemarkedet. Tirsdag 29. oktober (Black Tuesday) begynte panikken å øke og over 16 millioner aksjer ble solgt.

Finansekrisen i 2007 var en krise i verdens finansielle system. Det var mest banker og andre finansforetak som ble rammet og det hele startet først i USA og andre europeiske land. Mange av investorene var foretnings - og investertingsbaker, pensjonsfond og hedgefond. Ratingbyråene hadde grovt undervurdert risikoen for mislighold, noe som gjorde dem til godkjente investeringsobjekter for flere investorer med små rammer for risikable investeringer. Høsten 2008 brøt deler av den internasjonale finansmarkedet fullstendig sammen, da mange av verdens forretningsbanker gruet seg for å låne hverandre penger. 

Børsekrisen i 1929 tallet startet i utgangspunktet i USA og spredte seg globalt og det samme skjedde med finanskrisen i 2007 hvor den etterhvert andre europeiske land. I 1929 tallet så var det slik at folk kjøpte, solgte og hadde aksjeverdier. Og det samme hadde finanskrisen på 2000 tallet, de handlet og tok for seg økonomien i landet. Og det var frykt på mangel av penger, låne bort penger og miste penger. Det skapte store konsekvenser som arbeidsledighet, aksjer, fallen handel (osv).  Børsekrisen i 1929 var det kun en prosent av amerikanere som eide aksjer. Utenbys banker tok ut over to milliarder dollar fra Wall Street, mens New-York bankene lånte ut rundt en milliard dollar. Folk mistet jobb og næringslivet opplevde en konkursbølge helt utenom det vanlige. 
Det er også en del ulikheter, tidene i 1929 tallet var mer vanskeligere enn det er i dag. For eksempel i USA så er det ikke så mange fattige mennesker som ikke får nok mat og tjener veldig lite. For fattige folk ble hardt rammet da børsekrisen brøt ut i 1929, høsten. Wall Street krakket handlet mer om aksjer, mens finanskrisen i 2007 handler mer om penger og at inntektene sank. 

Kilder: 
http://no.wikipedia.org/wiki/Finanskrisen_2007%E2%80%932010 
http://snl.no/Wall_Street-krakket_i_1929
http://no.wikipedia.org/wiki/B%C3%B8rskrakket_i_1929 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar